Couscous met gehaktballetjes in tomatensaus

Donna Hay’s boek ‘Basics to Brilliance Kids’ is een topper om in huis te hebben. Makkelijke recepten voor elk moment van de dag en de kinderen vinden praktisch alles ook echt lekker. Mijn kookboekenkast is inmiddels groter dan mijn boekenkast maar een recept van a tot z volgen is mij nooit gelukt. Ik geef aan elk recept mijn eigen draai. Zo ook aan de couscous met gehaktballetjes in tomatensaus van Donna.

Een kookboek met wat basisrecepten is altijd handig. In mijn geval gebruik ik zo’n boek vooral om inspiratie op te doen. De couscous met gehaktballetjes uit ‘Basics to brilliance kids’ gaf ik gister net iets meer pit door wat simpele ingrediënten toe te voegen die iedereen in de kast heeft staan. Met wat komijn, kurkuma, kaneel en een extra uitje werd het echt meer een Marrokaanse couscous dan dat Donna het had bedacht. Ik geef je mijn recept voor vier personen.

De gehaktballetjes. Wat je nodig hebt: 45 gram paneermeel, 2 eetlepels melk, 500 gram rundergehakt, 1 teen knoflook geperst, theelepel komijn, theelepel kurkuma, 1 eetlepel mosterd, versgemalen peper, eventueel wat zout. Wat je moet doen: mix in een ruime kom de paneermeel met de twee eetlepels melk en laat dit een paar minuten staan. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe en kneed dit heel goed door elkaar. Draai vervolgens balletjes van het gehakt ter grote van een golfbal. Zet ze apart.

De tomatensaus. Wat je nodig hebt: 680 ml passata, 250 ml bouillon, 2 tenen knoflook, 1 ui, 2 takjes basilicum fijngehakt, 1 theelepel komijn, 1 theelepel kaneel, versgemalen peper en of een gesnipperd rood pepertje. Wat je moet doen: doe in een hapjespan met deksel wat olijfolie en fruit hier de knoflook en het uitje in. Als de ui al een beetje bruin is voeg je de passata, bouillon en de kruiden toe. Let op: ik koos voor een gesnipperde rode peper (zonder zaadjes) maar dat kan alleen als je kinderen ook van pittig houden, gebruik anders wat versgemalen peper. Breng het geheel aan de kook, en voeg dan de gehaktballetjes toe. Laat de balletjes in ongeveer tien minuten gaar worden.

De couscous. Wat je nodig hebt: 160 gram volkoren couscous, een paar takjes fijngehakte munt, een flinke scheut goede olijfolie, 2 tomaten in kleine blokjes. Wat je moet doen: bereid de couscous volgens aanwijzing op de verpakking. Voeg wat olijfolie, de munt en tomaatjes toe. Ik serveerde dit gerecht in vier ruime kommen en mixte voor de meisjes alles door elkaar. Bon appetit!

Leave a Reply

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers