Havermoutkoeken met honing en blanke rozijnen

De tijd dat ik overal een bomvolle luiertas mee naartoe nam is voorbij. Voor Ottie prop ik meestal (niet eens altijd) een luier in mijn tas en ik zorg dat ik beide knuffels bij me heb en dat was het wel. Op één ding na dan: Ik zorg altijd voor een kleine snack voor onderweg. Niks is zo vermoeiend als met hongerige kinderen door de stad of het bos wandelen. Vandaag tip ik je mijn recept voor home made havermoutkoeken!

Tegenwoordig probeer ik mijn kinderen echt bij te brengen dat we drie hoofdmaaltijden op een dag eten en twee tussendoortjes. Waarbij de snack in de ochtend vaak uit wat fruit bestaat, en die van de middag uit iets lekkers. Een echte Franse ‘gouter’. Maar als we voor een langere tijd de deur uitgaan dan zorg ik echt dat ik iets bij me heb wat ze kunnen eten. Ik hou de sfeer liever een beetje gezellig dan dat ik me strikt aan vijf eetmomenten houd. Deze havermoutkoeken zijn natuurlijk gezoet en vullen kleine maagjes prima. Ideaal dus. Bak maar de dubbele portie, want in een trommel zijn ze best even houdbaar en hier zijn is ook geliefd als ‘gouter’!

Ingrediënten voor acht havermoutkoeken: 100 gram grove havermout, een snuf zout, een theelepel kaneel of speculaaskruiden, 65 gram blanke rozijnen of krenten, 1 eetlepel gesmolten kokosolie of boter, 1 ei, 3 eetlepels honing of agavesiroop, 2 eetlepels water.

Aan de kook: verwarm de heteluchtoven op 200 graden. Mix de havermout met het zout, de kaneel, de rozijnen en de olie. Mix in een andere kom het eitje met de honing en het water. Voeg de eiermix bij de havermoutmix en vermeng dit al scheppend goed door elkaar. Leg een bakpapiertje op de bakplaat en verdeel de koekmix in acht bolletjes op de bakplaat. Druk de bollen een beetje plat met de achterkant van een lepel. Bak de koeken ongeveer een kwartiertje. Haal de plaat uit de oven en laat de koeken 5 minuten afkoelen. Leg ze daarna met een spatel of pannenkoekenmes op een rooster en laat ze helemaal afkoelen. Bon appetit!

Havermoutkoeken

Leave a Reply

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers