Moederdagtaart met peren en zoute karamel

Bij moederdag hoort natuurlijk ook een taart! En welke mamma wordt er nou niet gigantisch blij van de combinatie cake en zeezout-karamel? Ik ken er geen één. Deze taart maakte ik met peren, maar met appels is hij ook hartstikke lekker. Top voor bij de thee, als toet met een bol ijs en wat mij betreft kan hij zondag ook bij het ontbijtje worden geserveerd.

Ingrediënten voor de karamel: 120 gram suiker, 75 ml water, 1/2 theelepel zout, 25 gram boter, 3 rijpe peren of appels (geschild en in parten gesneden).

Aan de kook: Verwarm in een steelpan de suiker, het water en het zout. Breng dit langzaam aan de kook en laat het volgens zo’n tien minuutjes zacht pruttelen. Roer niet, maar wals de pan af en toe heen een beetje heen en weer. Het mengsel is klaar wanneer het lichtbruin is geworden. Zet het vuur dan uit en voeg de boter toe. Roer alles voorzichtig door elkaar tot een egale karamel. Vet een ronde springvorm van 22 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Giet de karamel op de bodem en leg vervolgens de parten peer in een waaiervorm in de karamel. Nu ga je aan de slag met de cake!

Ingrediënten voor de cake: 200 gram bloem, 200 gram suiker, 200 gram gezouten boter, 4 eitjes, anderhalve theelepel wijnsteen bakpoeder, een theelepel vanille. Voor het beste resultaat werk je met ingrediënten op kamertemperatuur.

Aan de kook: verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden. Mix de boter met de suiker tot een goudgele romige massa. Scheid de eidooiers van de eiwitten. Zet de eiwitten apart en klopt de eidooiers één voor één door het beslag. Het scheiden van de eieren is een briljante tip uit Home Baked, je cakejes worden 200% luchtiger. Voeg ondertussen de vanille toe. Laat de mixer na het laatste eitje een paar minuten op volle snelheid draaien. Zeef nu de bloem en het bakpoeder boven de kom en schep het geheel voorzichtig om tot je een compact beslag hebt. Zet het geheel even apart. Klopt nu in een brandschone kom de eiwitten (met een snufje zout) stijf. Roer het eiwit beetje bij beetje met de mixer door het beslag. ‘Stort’ met aandacht het beslag op de peren en zet de taart 45 minuten in de oven of totdat er een satéprikker brandschoon uit de cake komt. Bij mijn oven is dat 5 minuten later. Bon Appetit

moederdagtaart

Leave a Reply

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers