Nieuw Brits kostuumdrama: Victoria

Steengoede Britse kostuumdrama’s. Wie is er niet gek op? Ik in ieder geval wel. Het was dan ook nogal vervelend dat er na zes prachtige seizoenen een einde aan Downton Abbey kwam. Maar thank god, er blijkt een behoorlijk goed televisieleven te bestaan na deze hitserie. NPO zendt vanaf deze week de gloednieuwe serie Victoria uit.

Eind van vorig jaar verraste Netflix ons al met The Crown. Een prachtige serie over het koningschap, huwelijksleven én moederschap van Queen Elizabeth II. Uiteraard zijn alle afleveringen van seizoen één hier inmiddels bekeken en is het wachten op seizoen twee. Maar in de tussentijd kunnen we ons de komende acht weken vermaken met een portret van misschien wel de Queen der Queens: Victoria.

Na de dood van koning Willem IV erft zijn achttienjarige nichtje, Prinses Alexandrina Victoria van Kent, de troon. Haar wereld verandert totaal en de standvastige Victoria wordt de machtigste vrouw van het enorme Britse rijk. Uiteindelijk is zelfs een belangrijk historisch tijdperk naar koningin Victoria vernoemd: het Victoriaanse tijdperk. Deze periode staat bekend om zijn voorspoed, welvaart en ontwikkeling, maar ook preutsheid. Koningin Victoria heeft een grote invloed gehad op de Engelse geschiedenis en de manier waarop ze dat gedaan heeft, is te zien in het achtdelige kostuumdrama Victoria. O, en wie ook aan Victoria verslaafd raakt: ook van deze serie is een tweede seizoen onderweg!

Victoria, vanaf zaterdag 7 januari, 20.20 uur op NPO 2
Kijk de aflevering van gisteren hier terug.

victoria, kro, nrcrv, npo

Leave a Reply

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers