Salade met geroosterde bloemkool en andere leftovers

Bloemkool. Tot enkele maanden terug niet bepaald mijn lievelingsgroente. Sterker nog: ik denk dat ik het jaren niet meer had gegeten. Tegenwoordig eet ik het meerdere keren per week. Bloemkool uit de oven is mijn culinaire ontdekking van 2017, en ik deel graag mijn recept met je.

Yotam Ottolenghi is by far mijn favoriete topkok. Of eigenlijke is hij mijn nummer één auteur van kookboeken. Ik heb ze allemaal en het zijn bijna de enige kookboeken waar ik ook daadwerkelijk uit kook. Waarom? Omdat zijn recepten gezond, makkelijk en altijd (echt altijd) super lekker zijn. Ik heb letterlijk nog nooit iets van hem gemaakt, dat tegenviel. Ik weet even niet meer welk boek, of welk recept het was, maar via Ottolenghi kwam ik op een recept voor geroosterde bloemkool. Voor ik het recept ging maken, was ik zelfs vrij sceptisch. Het overtrof uiteindelijk al mijn verwachtingen. Ik kan dit gerecht nu zelfs ‘spannend’ noemen vanwege de knapperige textuur en de zachte smaak van bloemkool in combinatie met het pittige van de kerrie. Zorg dat je altijd teveel maakt, dan heb je de volgende dag een heerlijk maaltje over voor de lunch. Zoals ik vandaag. Hier komt het receptje!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ik heb een heteluchtoven. Snijd één hele bloemkool in roosjes en deze in een ruime braadslee of als je die niet hebt een ovenschaal. Besprenkel de bloemkool royaal met olijfolie, strooi er ook lekker ruim kerrie overheen. Voeg wat versgemalen peper toe aan het geheel. Plaats de slee of schaal in de oven en bak de bloemkool 40 minuten. Halverwege schep ik de roosjes altijd even om. Zelf eet ik dit bijgerecht vaak met een halve kip en dan ben ik al totaal happy. Vandaag maakte ik een salade met de bloemkool, gegrilde aubergine en kip, een halve avocado en wat rauwe courgette. Bon appetit!

Geroosterde bloemkool

Leave a Reply

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers