Speltsalade met geroosterde tomaat en feta

Wat eet je het liefst met warm weer? Een lichte salade natuurlijk. Tenminste ik. Na een hele vakantiedag met de kinderen heb ik alleen absoluut niet genoeg aan alleen een blaadje sla. Daarom ga ik met deze hoge temperaturen voor een koele couscous-, pasta-, rijst- of speltsalade. En van de laatste variant geef ik je vandaag een makkelijk versie!

Een recept voor warm weer moet aan best wat eisen voldoen. Het eten moet koud minstens zo lekker zijn als warm. Er moeten wat koolhydraten inzitten (want die heb je als mamma echt wel nodig aan het einde van de dag), het gerecht moet makkelijk te nemen zijn naar strand of park, en een dag of wat bewaren zijn in de ijskast. Zodat je er steeds een beetje van kunt snoepen. Deze speltsalade voldoet dubbel en dwars aan deze eisen. Oh, en ook bij een BBQ kun je hem hartstikke goed op tafel zetten. Bon appetit!

Ingrediënten voor 2 personen als hoofdmaaltijd en 4 personen als sidedish: 6 trostomaten in 6 partjes gesneden, 2 flinke handen gele cherrytomaatjes gehalveerd, een handje munt en basilicum (beide in één hand) fijngehakt, 1/3 van een plak feta in kleine blokjes, een klein teentje knoflook geperst, 80 gram spelt, een eetlepel bruine suiker, een scheut balsamico azijn, olijfolie, peper, zout.

Aan de kook: kook de spelt volgens aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat de spelt in een kom helemaal koud worden. Verwarm de heteluchtoven op 175 graden. Pak een bakblik of ruime ovenschaal en doe de partjes trostomaat daarin aan één kant. Besprenkel met balsamico en wat olijfolie en bestrooi ze met de suiker, wat versgemalen peper en wat zout. Zet de schaal in de oven en bak de tomaatjes 20 minuten. Haal de schaal nu uit de oven en verhoog de temperatuur tot 200 graden. Doe nu de gele tomaten aan de andere kant van de ovenschaal. Besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet de ovenschaal nu nog 15 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en laat de tomaatjes helemaal afkoelen.

Als alles is afgekoeld doe je de tomaten bij het spelt, samen met het sap dat is achtergebleven in de ovenschaal. Ook de kruiden, knoflook en feta voeg je toe. Kijk of de salade nog wat olie, peper of zout nodig heeft en serveer direct of bewaar de pastasalade in de ijskast!

Speltsalade met geroosterde tomaat en feta

Leave a Reply

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers